Ouderportaal

Graag uw aandacht voor deze ingezonden brief: Zorgen om de BSO

Graag uw aandacht voor deze ingezonden brief: Zorgen om de BSO

Beste ouders / verzorgers,


Mijn naam is Letty. Ik werk al 30 jaar met heel veel plezier in de kinderopvang.


Lang geleden ben ik begonnen als pedagogisch medewerker (toen nog ‘leidster’) op de BSO. Daar heb ik 10 jaar lang gewerkt.


Ik heb daar de tijd van mijn leven gehad! Voor mij waren de uren ideaal; ik kon elke ochtend lekker van alles voor mezelf doen. In de middag werkte ik een paar uurtjes waardoor ik enthousiast kon knallen en aan het eind van de dag heel voldaan weer naar huis kon. In de vakanties was het wel wat pittiger want dan werkten we de hele dag. Maar dan hadden we ook wel een lekkere lange dag om helemaal vol te plannen met allemaal leuke dingen om te doen.


Samen met mijn collega’s heb ik enorm genoten. Elke dag kwam ik buiten, om de kinderen op te halen. Heerlijk uit school terugwandelen, aan elke hand een kind en maar luisteren naar alle belevenissen van die dag. Eenmaal aangekomen op de BSO was het tijd om even rustig met elkaar aan tafel te zitten, te kletsen, een boekje te lezen of liedjes te zingen. En daarna….. dingen doen!!! Buiten, binnen, verkleden, puzzelen, voetballen, koken, gitaar spelen, verven, speurtochten, verstoppertje, noem het maar op. Hoe gekker hoe beter! Lekker kind zijn met de kinderen. Maar tegelijk ook in de gaten houden of alle kinderen het wel fijn hebben. Begeleiden bij een ruzie, een kind troosten wat moe is en graag naar huis wil, zien dat een kind graag iets wil doen maar dit niet aan een ander kind durft te vragen.


De combinatie van het hebben van veel vrijheid, maar ook het hebben van veel verantwoordelijkheid paste heel goed bij mij en daarom heb ik deze baan zo lang gehad.


Waarom deel ik dit met u?


Sinds 2 jaar werk ik bij IKC VanKampen als teamleider Opvang. De BSO heeft bij mij altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad.


Er zijn in die 2 jaar veel ontwikkelingen geweest. En helaas is 1 van de ontwikkelingen in de hele kinderopvang dat we steeds meer geconfronteerd worden met personeelstekort. Bij de BSO merken we daar het eerst iets van. De afgelopen 2 jaar zijn gekleurd door het continu zoeken naar nieuwe collega’s. Het BSO team is nu al jaren onderbezet. Dit heeft op alle vlakken enorm veel gevolgen. Als eerste voor u en uw kind(eren). Als u nu op zoek bent naar een plekje op de BSO moeten wij u hoogstwaarschijnlijk teleurstellen. Ook als u andere dagen opvang wilt, of een keer een extra dag, is de kans groot dat uw verzoek niet wordt ingewilligd.


Maar ook voor de collega’s op de BSO is het een grote frustratie. Zij willen niets liever dan met elkaar, vol enthousiasme, de kinderen een geweldige tijd op de BSO bieden. Dát is waarvoor ze het doen, en daar willen ze zich voor 200% voor inzetten!


Het is zo demotiverend dat we met elkaar voor de BSO de mooiste plannen hebben, maar dat dit keer op keer niet mogelijk is omdat we geen collega’s kunnen vinden.


Daarom willen Danielle en ik op deze manier proberen om nieuwe collega’s te vinden. Het kan namelijk best zijn dat u denkt ‘het lijkt me wel leuk om 1 of 2 middagen per week op de BSO te werken, maar ik heb er niet de juiste papieren voor’. Als u dat denkt dan zouden wij dat heel graag willen horen! Er is namelijk meer mogelijk dan u misschien weet. Wist u bijvoorbeeld dat je met een akte Ne (schilderen), akte Nk (fijnmetaalbewerker) of een akte NXV (zeemanschap) voldoende bent gekwalificeerd? Dit is ook het geval als u de PABO volgt, in het 3e leerjaar zit en 50% van uw studiepunten heeft behaald. U kunt per direct bij ons op de BSO komen werken! Ook zijn er een aantal opleidingen waar u een aanvullende cursus bij kunt volgen om zo te kwalificeren voor pedagogisch medewerker bij de BSO. Bijvoorbeeld met de MBO opleiding tot acteur.


Online is er een heel handige site waar u zelf kunt zien of uw diploma volstaat: https://www.kinderopvang-werkt.nl/diplomacheck-kinderopvang Op deze site vindt u nog veel meer informatie over de mogelijkheden om te werken in de kinderopvang.


Bent u nieuwsgierig geworden, of weet u iemand in uw omgeving die wel interesse heeft? Dan gaan wij heel graag met u in gesprek! Samen met u kunnen we kijken naar de mogelijkheden. We hopen dat we er zo met u voor kunnen zorgen dat onze BSO weer kan gaan bouwen en groeien. Dat verdienen de kinderen, de ouders en niet in de laatste plaats verdienen onze pedagogisch medewerkers op de BSO dat! Zij knokken er nu zóhard voor om alle kinderen tóch een superfijne middag te bezorgen!


Onze contactgegevens zijn:


Letty van Westerlaak (ma/di/(wo)/do): l.vanwesterlaak@ikcvankampen.nl. +31 10 312 20 58.


Danielle Clausing (ma/di/wo/do/vr): d.clausing@ikcvankampen.nl +31 10 312 36 31.


Tot snel!